De insluitende lezer en leescoach in MS Word.

Onlangs ontdekte in de functie insluitende lezer in Microsoft Word.
Ik wist al langer dat dit bestond maar ik had me nog niet verdiept in het gebruik hiervan. Sinds kort is deze functie uitgebreid met de leescoach.


Ondertussen heb ik dit al uitgeprobeerd in de klas en mijn leerlingen van het tweede leerjaar kunnen hiermee werken, eens ik de tekst heb klaargezet in Word.

Hoe pak ik dit nu praktisch aan?
Als ik mijn klas binnenkom ’s ochtends, zet ik de tekst via Onedrive open in de webversie van Word en ik zet de insluitende lezer al klaar.
Tijdens het uitladen van de boekentassen, traditioneel een rommelmomentje waarbij er wel wat treuzelaars zijn, duid ik al drie kinderen aan die starten met lezen. Ik heb in de klas drie desktopcomputers die voorzien zijn van headsets.
De andere kinderen komen doorheen de ganse dag aan bod: wanneer ze sneller klaar zijn of tijdens zelfstandig werk.
De eerste dagen toon ik ’s ochtends even tijdens een klassikaal moment waar alle instellingen staan: snelheid, leescoach aanzetten, beeldwoordenboek gebruiken, …
Na 3-4 dagen was dit al niet meer nodig.
Ondertussen gaan mijn leerlingen hier echt heel zelfstandig mee aan de slag maar vooral… ze zijn laaiend enthousiast!

In het onderstaande filmpje toon ik jullie even hoe dit werkt en wat je er allemaal mee kan doen. Mijn dochtertje was op dat moment ook thuis dus totdat ik tijd heb om het opnieuw op te nemen, zal je haar stem ook wel af en toe eens horen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *