Close reading

Een hele tijd geleden had ik het boek “Close Reading” door Diane Lapp aangeschaft. Uiteraard ook ineens met de bijpassende lessenreeks erbij omdat dat wel handig leek.
Ik heb het boek net uit maar dit is alvast mijn idee erover.

De werkwijze wordt erg nauwkeurig beschreven. Er is ook heel wat aandacht voor de keuze van de tekst.
Dit vind ik alvast een pluspunt. Ik kan me volledig vinden in het feit dat je soms beter een iets moeilijkere tekst aanbiedt.

Er wordt o.a. aangehaald dat kinderen aantekeningen moeten kunnen maken in hun tekst. Dit kan nu vaak niet in onze lessen rond begrijpend lezen. De kinderen lezen hun tekst in een boek dat ieder jaar opnieuw gebruikt moet worden. In het kader van bewust omgaan met kopies heb ik ook wel wat moeilijk met dit gegeven. Het is immers best wel wat kopieerwerk.

Een andere bedenking die ik maakte, is het feit dat iedereen dezelfde tekst leest. In onze taalmethode wordt er vaak gedifferentieerd op leesniveau. Het is voor mijn klaspraktijk dus niet meteen een werkwijze die ik zo bij elke les begrijpend lezen zomaar kan toepassen. Althans, niet op dit moment. Als ik mezelf de tijd gun om er dieper op in te gaan, misschien wel.

Het grootste pluspunt is voor mij het meermaals lezen van de tekst en zo telkens weer dieper in te gaan op de inhoud. Dit doe je uiteindelijk zelf ook. Als ik iets lees dat niet helemaal duidelijk is, keer ik terug in de tekst om het nogmaals te lezen. Dit is een gezonde manier van lezen. Ook de nadruk op het spreken over een tekst, is erg verfrissend. Dit is iets wat vaak vergeten wordt of niet uitvoerig genoeg gedaan wordt.

Vind ik dit boek een aanrader? Absoluut!
Ik zie deze manier van werken bij begrijpend lezen vooral als een manier om bewuster om te gaan bij het kiezen van extra activiteiten begrijpend lezen.
Bij de start van een nieuw WO-thema zou ik het alleszins eens willen proberen met een informatieve tekst als insteek voor het nieuwe thema.
Binnenkort test ik dit eens uit!

Het boek vind je via deze link.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *